Tandvleesontsteking

Van nature leven er in uw mond talrijke bacteriën. Ze zitten in een wit laagje op tanden en kiezen: dit heet tandplaque. Tandplaque wordt vaak onvoldoende weggepoetst. 

Door verkalking kan de tandplaque dan hard worden en in tandsteen veranderen. Tandplaque leidt vaak tot een lichte vorm van tandvleesontsteking: 'gingivitis'. Het tandvlees gaat sneller bloeden, het wordt roder, kan opzwellen en pijnlijk worden.

Als de ontsteking erger wordt, groeien de bacteriën langs de tand naar binnen. Dit heet parodontitis. De ruimte tussen tand en tandvlees, de 'pocket', wordt steeds dieper. Vaak krijgt men last van een vieze smaak of een slechte adem. Uiteindelijk kan de laag tandplaque en tandsteen zelfs het kaakbot aantasten. Dit kan tot het uitvallen van de tand of kies leiden.

Als de tandplaque niet diep zit, kunt u het zelf verwijderen met tandenborstel, flossdraad, tandenstokers en ragertjes. Tandsteen of dieper gelegen tandplaque (bij parodontitis) moet door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd. Soms moet daarvoor het tandvlees met een kleine operatie (‘flapoperatie’) tijdelijk worden losgemaakt; deze behandeling wordt uitgevoerd door een parodontoloog.

Na de behandeling moet het tandvlees rustig genezen en is het zaak voortaan goed op de mondhygiëne te letten.