Beugel

Beugel

Een beugel helpt om scheve tanden recht te zetten of een verkeerde stand van de kaak te verbeteren. Een recht gebit ziet er natuurlijk mooier uit, is beter te verzorgen en er is beter mee te kauwen. 

Er zijn vele typen beugels, variërend van uitneembare beugels, vaste (slotjes) beugels tot aligners (transparante beugels). De Invisalign waarover u hieronder kunt lezen behoort tot die laatste categorie.

Redenen voor een beugel

Er zijn veel oorzaken voor een scheve stand van tanden of kiezen. Dat kan komen door gewoonten als duimzuigen en nagelbijten, maar bijvoorbeeld ook door het vroegtijdig verliezen van melktanden, of door een ongeval. Als er sprake is van onregelmatige groei van tanden of kiezen, wordt meestal tussen het 10e en 15e levensjaar gekozen voor een beugel omdat op die leeftijd de kaakgroei nog beïnvloed kan worden en er gebruik gemaakt kan worden van de ruimte die is ontstaan bij het wisselen.

Toch is een correctie van stand van tanden en kiezen niet voorbehouden aan de tienerleeftijd. Steeds vaker kiezen ook volwassenen voor een (tijdelijke) beugel. Uw tandarts adviseert u welke beugel in uw situatie het meest geschikt is.    

Hoe lang moet ik een beugel dragen?

De duur van de behandeling is afhankelijk van meerdere factoren. Het kan zijn dat het gebit nog in ontwikkeling is en er meerdere beugels achtereen moeten worden gedragen. Belangrijk voor de duur van de behandeling is vooral het doorzettingsvermogen van de patiënt. Het dragen van een beugel is niet altijd prettig, maar het is van belang dat het vastgestelde behandelplan wordt gevolgd om een maximaal resultaat te behalen. 

Invisalign, de vrijwel onzichtbare beugel

Dankzij Invisalign heeft u straks een perfecte lach door een beugel die nauwelijks zichtbaar is. De Invisalign-behandeling bestaat uit een reeks van nagenoeg onzichtbare, uitneembare ‘aligners’; dit zijn een soort hoesjes die u om de week vervangt voor een nieuwe set. Hieronder leggen wij u uit hoe het werkt en waar u rekening mee moet houden.

Voordat u start met Invisalign wordt er een scan gemaakt van uw gebit. Hierna wordt door Invisalign een digitale 3D-video ontwikkeld. Hierin maakt uw tandarts in samenwerking met Invisalign het volledige behandelplan. Wanneer de 3D-video klaar is, ziet u in een korte video hoe uw tanden verplaatsen van de oorspronkelijke positie naar de gewenste positie. U ziet het eindresultaat van de behandeling dus al voordat u bent gestart!

Wanneer u en uw tandarts akkoord zijn met het plan en het eindresultaat, wordt een reeks doorzichtige aligners op maat gemaakt, specifiek voor uw gebit. Telkens wanneer u een nieuwe aligner over uw tanden klikt, verschuift uw gebit, stapje voor stapje, naar de gewenste positie die de tandarts heeft voorgeschreven. U zult ongeveer elke 4-8 weken bij uw tandarts langsgaan om de voortgang te controleren en nieuwe aligners te ontvangen.