Kronen en bruggen

Kronen en bruggen

Als een tand of kies geheel of gedeeltelijk verdwenen is (of zelfs niet is aangelegd), kan het ontbrekende deel worden vervangen door een kroon of brug.

Kroon

Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan een kroon een goede oplossing zijn om uw tand of kies te behouden. Bij een kroon wordt eerst een deel van de beschadigde tand of kies rondom afgeslepen. Vervolgens wordt er met cement een nieuwe kunstmatige huls in de vorm van de tand of kies op gezet.

Brug

Een brug vervangt één of meer ontbrekende tanden of kiezen. De brug bestaat uit een kunsttand- of kies, met een bevestiging aan naastgelegen tanden of kiezen. Een gewone brug rust op de tanden/kiezen links en rechts van de open ruimte.

Vrij-eindigende brug

Een vrij-eindigende brug zit maar aan één kant vast. De tanden of kiezen, die als steunpunt dienen, worden (deels) afgeslepen. Op de tand of kies wordt een tand/kiesvormig kapje vastgelijmd. Hieraan zit de kunsttand, die op deze manier stevig vast komt te zitten aan de naastgelegen tanden of kiezen.

Etsbrug

De etsbrug wordt vaak voor voortanden gebruikt. De kunsttand wordt met een plaatje aan de achterkant aan de buurtanden vastgelijmd.

Kronen en bruggen zijn van porselein, metaal met een laagje porselein, of helemaal van goud. Ze gaan 10-15 jaar mee bij zorgvuldig onderhoud. Houd de randen van de kroon goed schoon met flossdraad of ragertjes en door zorgvuldig te poetsen. Rondom de randen van de kroon of brug kunnen namelijk nog steeds gaatjes ontstaan als ze niet goed schoon worden gehouden.