Kronen en bruggen

Kronen en bruggen

Als een tand of kies geheel of gedeeltelijk verdwenen is (of zelfs niet is aangelegd), kan het ontbrekende deel worden vervangen door een kroon of brug.

Bij een kroon wordt eerst een deel van de beschadigde tand of kies rondom afgeslepen. Vervolgens wordt er een nieuwe kunstmatige huls in de vorm van de tand of kies op gezet met lijm of cement.

Een brug vervangt één of meer ontbrekende tanden of kiezen. De brug bestaat uit een kunsttand- of kies, met een bevestiging aan naastgelegen tanden of kiezen. Een gewone brug rust op de tanden/kiezen links en rechts van de open ruimte.

Een vrij-eindigende brug zit maar aan één kant vast. Bij beide vormen worden de tanden of kiezen, die als steunpunt dienen, deels rondom afgeslepen. Op de tand of kies wordt een tand/kiesvormig kapje vastgelijmd. 

Hieraan zit de kunsttand, die op deze manier stevig vast komt te zitten aan de naastgelegen tanden of kiezen. De etsbrug wordt vaak voor voortanden gebruikt. De kunsttand wordt met een metalen plaatje aan de achterkant aan de buurtanden vastgelijmd. Kronen en bruggen zijn van porselein, metaal met een laagje porselein, of helemaal van goud. Ze gaan 10-15 jaar mee. Houd de randen van de kroon goed schoon met flossdraad of ragertjes en door zorgvuldig te poetsen.