Tandvleesontsteking

Hoe ontstaat een tandvleesontsteking?

Van nature leven er in uw mond talrijke bacteriën. Ze zitten in een wit laagje op de tanden en kiezen: dit heet tandplaque (‘tandplak’). Tandplaque wordt vaak onvoldoende weggepoetst. In de gezonde situatie ligt het tandvlees strak rond de tand (1).

Tandplaque leidt vaak tot een vorm van tandvleesontsteking genaamd ”gingivitis” (2). Het tandvlees gaat sneller bloeden, wordt roder, kan opzwellen en pijnlijk worden. Als tandplaque niet diep zit, kunt u het zelf verwijderen met de tandenborstel, flossdraad, tandenstokers en ragers. 

Parodontitis

Als de ontsteking erger wordt, groeien de bacteriën langs de tand naar binnen. Dit heet parodontitis (3-5). De ruimte tussen tand en tandvlees, de ”pocket” wordt steeds dieper. Uiteindelijk kan het uw kaakbot aantasten en kan dit leiden tot uitval van tanden en kiezen. Een tijdige behandeling kan dit voorkomen.

Parodontitis wordt ook in verband gebracht met hart- en vaatziekten, herseninfarct, diabetes, zwangerschapscomplicaties en het ontstaan van auto-immuunziekten.

Tandsteen

Door verkalking kan tandplaque hard worden en heet het tandsteen. Tandsteen kan zich zowel op, als onder het tandvlees hechten.

Als tandplaque niet diep zit, wordt dit verwijderd door de preventie-assistente. Tandsteen of dieper gelegen tandplaque (bij parodontitis) moet door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd. Soms moet daarvoor het tandvlees met een kleine operatie (‘flap-operatie’) tijdelijk worden losgemaakt; deze behandeling wordt uitgevoerd door een parodontoloog.

Door het verwijderen van tandsteen wordt een van de oorzaken van tandvleesontsteking  aangepakt. En als u er na de behandeling een goede mondhygiëne op na houdt, kan het tandvlees zich weer herstellen.

Voorlichting en advies

Belangrijke oorzaken van het verlies van tanden en kiezen zijn ziekten van het tandvlees en/of gaatjes. Door een tijdige en adequate behandeling kan dit worden voorkomen. Onze preventie-assistentes en mondhygiënisten spelen hierin ook een belangrijke rol. Zij kunnen u advies en voorlichting geven en eventuele preventieve behandelingen uitvoeren die het ontstaan van tandsteen, parodontitis en gaatjes voorkomen.