Tandvleesontsteking

Hoe ontstaat een tandvleesontsteking?

Tandplaque:
Van nature leven er in uw mond talrijke bacteriën. Ze zitten in een wit laagje op de tanden en kiezen: dit heet tandplaque. Tandplaque wordt vaak onvoldoende weggepoetst. Tandplaque leidt vaak tot een lichte vorm van tandvleesontsteking genaamd ”gingivitis”. Het tandvlees gaat sneller bloeden, wordt roder, kan opzwellen en pijnlijk worden. Als tandplaque niet diep zit, kunt u het zelf verwijderen met de tandenborstel, flossdraad, tandenstokers en ragers.

Als de ontsteking erger wordt, groeien de bacterien langs de tand naar binnen. Dit heet parodontisis. De ruimte tusen tand en tandvlees, de ”pocket” wordt steeds dieper. Uiteindelijk kan het uw kaakbot aantasten en kan dit leiden tot uitval van tanden en kiezen. Een tijdige behandeling kan dit voorkomen. 

Parodontitis wordt ook in verband gebracht met hart-en vaatziekten, herseninfarct, diabetes, zwangerschapscomplicaties en het ontstaan van auto-imuumziekten.

Tandsteen:
Door verkalking kan tandplaque hard worden en noemen wij het tandsteen. Tandsteen kan zich zowel op (supragingivaal) als onder (subgingivaal) het tandvlees hechten. 

Als tandplaque niet diep zit, kunt u het zelf verwijderen. Tandsteen of dieper gelegen tandplaque (bij parodontitis) moet door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd. Soms moet daarvoor het tandvlees met een kleine operatie (‘flapoperatie’) tijdelijk worden losgemaakt; deze behandeling wordt uitgevoerd door een parodontoloog. 

Na de behandeling moet het tandvlees rustig genezen en is het zaak voortaan goed op de mondhygiëne te letten.

Voorlichting en advies:
Belangrijke oorzaken van het verlies van tanden en kiezen zijn ziekten van het tandvlees en/of gaatjes.
Door een tijdige en adequate behandeling kan dit worden voorkomen. Onze preventie assistentes en mondhygienisten spelen hierin ook een belangrijke rol. Zij kunnen u advies en voorlichting geven en eventuele preventieve behandelingen.